Laëtitia o la fi dels homes, Ivan Jablonka

“El cas Laëtita revela tot un espectre de masculinitats desviades al segle XXI, tiranies mascles, paternalitats deformes, el patriarcat que no s’acaba de morir mai: el pare alcohòlic, nerviós, histrió exuberant i sentimental; el porc paternal, el pervertit de mirada franca, el pare moralista que et grapeja pels racons; el mala pinta toxicòman, fanfarró, possessiu, el que-no-serà-mai-pare, el germà gran que executa a mans nues; el cap, l’home amb ceptre, president, decisor, potència invitant. Delirium tremens, vici untuós, explosió assassina, criminopopulisme: quatre cultures, quatre corrupcions virils, quatre maneres d’heroïtzar la violència.”

El matí del 19 de gener del 2011, la Jèssica va veure la moto de la seva germana bessona tirada al carrer. Al costat, una de les seves sabates. Tres dies més tard, l’agressor de la Laëtitia era detingut. 

Part del seu cos no va aparèixer fins al cap de set dies. Per trobar l’altra part encara caldrien uns mesos més.

Dins del gènere true crime, aquest llibre ens explica un dels crims francesos més mediàtics del segle XXI. 

La Laëtitia, de només 19 anys, va patir abusos i maltractaments per part de la seva família biològica, del seu pare d’acollida i del seu assassí. 

Un cop morta, els abusos van continuar, aquest cop per part del sistema polític i social. Sarkozy va aprofitar per fer campanya electoral, provocant un greu conflicte entre el poder executiu i el judicial. 

En aquest cas, tot va sortir malament.

Més enllà d’explicar un crim morbós, l’Ivan Jablonka dóna nom i veu a la Laëtitia per evitar que sigui un número més en el recompte anual de feminicidis.

Aquí descobrim el seu entorn familiar i d’amistats. Les seves il·lusions i preocupacions. Algunes de les publicacions a les seves xarxes socials ens mostraran una noia jove, dolça i molt prudent que l’últim dia de la seva vida va decidir posar-se a la gola del llop en cada un dels seus actes. 

No és un llibre per tothom.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.